Bankinfo.be

Zichtrekeningen vergelijken

In onderstaande tabel kan je eenvoudig alle Belgische zichtrekeningen vergelijken. We vergelijken kosten, kenmerken en functies van de zichtrekeningen. Om nog meer details over de zichtrekening te weten te komen, klik je door via de knop.

BankProductGratis cash afhalingMaestroKredietkaartTransactiekostJaarlijkse kostContactloos betalenGratis debetkaart(en)Apple/Android PayRating
KBC-BasisrekeningJa, enkel bij KBCGratisGratis6/10Meer info
KBC-BasisrekeningGratis€39 (12 x €3,25)9/10Meer info
JongerenrekeningGratisGratis t.e.m. 24 jaar9/10Meer info

Wat is een zichtrekening?

Een zichtrekening is een financiële rekening die je kunt openen bij een bank. Het wordt ook wel een betaalrekening of bankrekening genoemd. Met een zichtrekening kun je dagelijkse bankzaken regelen, zoals geld overschrijven, betalen met een bankkaart of online bankieren. Op een zichtrekening kun je inkomsten ontvangen (bijvoorbeeld: loon dat je van je werkgever krijgt) en uitgaven doen. Het geld dat je op een zichtrekening hebt staan, is direct beschikbaar om te besteden. Er zijn verschillende soorten zichtrekeningen beschikbaar bij banken, met verschillende kosten, voorwaarden en voordelen. Die verschillende zichtrekeningen kan je gemakkelijk in bovenstaande tabel vergelijken.

Geld om op zichtrekeningen te storten

Wat is het verschil tussen een zichtrekening en een spaarrekening?

Een zichtrekening wordt vooral gebruikt voor dagelijkse betalingen. Een spaarrekening daarentegen gebruik je om geld dat je niet onmiddellijk nodig hebt opzij te zetten. De bank beloont je zelfs om geld op je spaarrekening te zetten. Je krijgt er namelijk interest voor. Deze interest bestaat uit een basisrente en een getrouwheidspremie voor bedragen die een jaar lang op de rekening staan. Bij een zichtrekening krijg je geen interest.

Welke kosten bij een zichtrekening?

Er zijn verschillende kosten die gewoonlijk verbonden zijn aan een zichtrekening in België. Hier zijn enkele veelvoorkomende kosten:

1. Maandelijkse of jaarlijkse beheerskosten: veel banken in België brengen een maandelijkse of jaarlijkse beheerskosten in rekening voor het aanhouden van een zichtrekening.

2. Kosten voor betaalkaarten: de meeste banken bieden een betaalkaart aan bij een zichtrekening. Deze kaarten kunnen kosten met zich meebrengen, zoals jaarlijkse kosten of kosten per transactie.

3. Kosten voor overschrijvingen: sommige banken rekenen kosten aan voor overschrijvingen naar andere rekeningen, vooral naar rekeningen in het buitenland.

4. Kosten voor bankafschriften: sommige banken rekenen kosten aan voor papieren bankafschriften. Digitale afschriften zijn meestal gratis.

5. Kosten voor gebruik van een bankautomaat: sommige banken rekenen kosten aan voor het gebruik van een bankautomaat van een andere bank.

6. Kosten voor in het rood staan: als je in het rood staat op je zichtrekening, kunnen er kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik van deze kredietfaciliteit.

7. Kosten voor andere diensten: sommige banken bieden extra diensten aan bij een zichtrekening, zoals verzekeringen, reisverzekeringen, enz. Deze diensten kunnen extra kosten met zich meebrengen.

Het is belangrijk om de voorwaarden van een zichtrekening goed te lezen om te begrijpen welke kosten van toepassing zijn. Sommige banken bieden ook gratis zichtrekeningen aan, hoewel deze meestal beperkte functies en voordelen hebben.

KBC zichtrekening

Vergelijk nog financiële producten op Bankinfo.be