Uncategorized,

Geld lenen voor Bouwgrond: Bij welke bank kan ik terecht?

0
Shares
Geld lenen voor Bouwgrond

Het is zover… Je hebt de bouwgrond gevonden waar je binnenkort op wenst te bouwen. Echter ontbreekt één iets: de financiële middelen. Uiteraard vormt dat geen probleem. Want bij de bank kun je eenvoudig geld lenen voor je bouwgrond.

Geld lenen voor bouwgrond: Ontvang verschillende offertes

Bij welke bank je het beste terecht kunt? Dat verschilt van periode tot periode. In januari heeft bank A de beste rente, in maand februari maand B. Daarom is het enorm belangrijk de verschillende banken te vergelijken. In een eerste fase kun je online offertes inzamelen. Om vervolgens op gesprek te gaan bij de 3 banken met het beste voorstel.

Je kunt alvast bij volgende banken online een gratis en vrijblijvende aanvraag indienen.

 Waarom geld lenen voor mijn bouwgrond?

Geld lenen kan voor nagenoeg elk doel. Of het nu gaat om de aanschaf van een nieuwe auto, nieuw meubilair, een boot of zelfs een vakantielening. Voor elk doel is er vaak een specifieke lening beschikbaar die volledig is afgestemd op jouw doel.

Zo kennen we de traditionele hypothecaire lening voor de aankoop van onroerend goed. Alsook de lening op afbetaling voor duurzame gebruiksgoederen. Het is altijd voordelig om goed na te gaan welk type lening geschikt is voor de gewenste aanschaf. De aankoop van bouwgrond bijvoorbeeld kan op verschillende manieren gefinancierd worden. Geheel afhankelijk van de wensen en de persoonlijke omstandigheden.

Alles begint met het inwinnen van Goed lening advies

Vanzelfsprekend zal u zich steeds goed informeren. Wat zijn de mogelijkheden voor een lening van een bouwgrond? Met een heel scala aan mogelijke geldverstrekkers is het raadzaam om alle voor- en nadelen tegen elkaar weg te zetten.

De belangrijkste tip die we iedereen altijd meegeven is: VERGELIJK ALLES. Vergelijk niet enkel de rentevoet. Maar bereken wat het totaalplaatje jou zal kosten. Breng dus ook kosten zoals de dossierkosten en je schuldsaldoverzekering in rekening. Maak dus een excel-bestand waarin je de verschillende voorstellen met elkaar vergelijkt.

Vergelijk ook eventuele extra verzekeringen

Bij sommige banken krijg je een voordeligere rentevoet als je ook je familiale verzekering en je brandverzekering bij hen afsluit. Bij bouwgrond is een brandverzekering niet meteen aan de orde, tenzij er nog een oude woning opstaat die je wenst te verzekeren, alvorens deze te renoveren of af te breken. Vergelijk dan enorm goed alle verzekeringen. Kijk niet enkel naar de prijs. Maar ook naar de voorwaarden. Sommige banken betalen je bij brand de aankoopwaarde terug, andere banken enkel de tweedehandswaarde. Het prijsverschil zit hem uiteraard ergens.

Lenen voor een bouwgrond: Waar kan ik advies inwinnen?

Een goed onafhankelijk advies heeft duidelijk een grote meerwaarde en zal ervoor zorgen dat je de juiste beslissingen neemt. Door te kiezen voor een onafhankelijk adviseur van bijvoorbeeld ferratum.be weet u zeker dat het advies dat u krijgt geen verkooppraatje is, maar juist is bedoeld om uw eigen situatie helder weer te geven. Het advies is dus geen momentopname maar laat de mogelijkheden zien op lange termijn. Bouwgrond kopen doe je immers om er jarenlang van te kunnen genieten.

Een dergelijk adviseur zal een totale inschatting van jouw plannen kunnen maken. Hoeveel notariskosten zul je moeten betalen? Hoeveel registratierechten dien je te betalen? Deze twee laatste kosten kun je niet bij iedere bank lenen en moet je dan wel zelf kunnen neerleggen als minimum aan eigen inbreng.

Hoe korter de termijn waarop je leent en hoe groter je eigen inbreng is, hoe lager je rentevoet zal worden.

Vraag ook naar het verschil tussen een hypothecaire lening en een hypothecair mandaat. Hoe groter je leent via het mandaat hoe lager je notariskosten zijn.

Wel of geen bouwplannen

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om bouwgrond te kopen ook al heb je nog geen concrete bouwplannen. Zeker als de rente op dat moment laag staat. In een dergelijk geval kan u er voor kiezen om de aankoop van de bouwgrond te financieren via een hypothecair mandaat. Op die manier worden uw eigen belangen veilig gesteld zonder dat je gebruik maakt van de volledige hypothecaire kredietsom.

Om een voorbeeld te geven: de gewenste hypothecaire lening bedraagt € 150.000. De volledige kredietsom wordt dan opgesplitst in een hypothecaire lening van 100.000 euro en een hypothecaire volmacht van 50.000 euro. Als gevolg hiervan betaalt u dan geen € 4.200,- tot € 4.600 (dat zijn de gangbare bedragen bij een hypothecair krediet van € 150.000), maar slechts € 3.300 tot € 3.500. Dit levert dus een voordeel op van ruim € 1.000.

Overigens kunt u er voor kiezen om de gehele lening via een hypothecair mandaat te regelen. Dit is echter niet te adviseren. Juist om optimaal te kunnen profiteren van de fiscale voordelen (belastingvoordeel) is een volwaardige hypothecaire lening noodzakelijk met een minimale looptijd van tien jaar.

Slim handelen: Wel of geen hypotheek

Een stuk grond kopen om er een woning op te (laten) bouwen is geen beslissing die je dagelijks neemt. In veel gevallen zal je daarom zelf de nodige tijd moeten investeren om degelijk onderzoek te doen naar de beste mogelijkheden. Een belangrijk onderdeel daarbij is de financieringsbehoefte.

Normaliter zal een starter niet snel een kavel aanschaffen voor zijn of haar eerste koopwoning. Het is daarom logisch om de overwaarde van de huidige woning te gebruiken om de maximale bestedingsruimte te bepalen. Hiermee bereikt u, afhankelijk van de wensen, een lagere maandlast door de overwaarde in mindering te brengen op de financieringsbehoefte. De andere mogelijkheid die ontstaat is dat er extra speelruimte ontstaat als de geschatte overwaarde wordt toegevoegd aan de maximaal haalbare hypotheek. Vooral in die situatie is het mogelijk om een grotere kavel te kopen, u bent immers niet volledig afhankelijk van het bedrag dat geleend kan worden voor de financiering van de bouwgrond.

Bouwgrondlening op afbetaling

Een andere mogelijkheid om de gewenste bouwgrond aan te schaffen is het afsluiten van een lening op afbetaling. Een dergelijke constructie heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van een hypotheek:

  • Lagere kosten
  • Geen notariskosten
  • Geen hypothecaire inschrijving
  • Kortere looptijd, meestal slechts 10 jaar

Het is echter de vraag in hoeverre een lening op afbetaling haalbaar is voor de aanschaf. Met een stijgende grondprijs is veel afhankelijk van de totale oppervlakte. Met een lening op afbetaling voor de aanschaf van bouw grond ben je er immers nog niet, in veel gevallen dient ook de bouw van de woning te worden gefinancierd. Daarnaast is de rente voor een bouwgrondlening op afbetaling vaak hoger. In de meeste gevallen is het afsluiten van een hypothecaire lening daarom zinvoller.