Geld lenen,

Geld lenen voor je huurwaarborg

5
Shares
Geld lenen voor je huurwaarborg

Ruim 60% van de Vlamingen draait nog altijd zelf op voor de huurwaarborg, terwijl een groot deel daarvan het bedrag niet of nauwelijks kan missen. Dit is volstrekt onnodig. Elke bank is verplicht -bij wet- om het nodige bedrag voor de huurwaarborg aan u te lenen. Vaak gaat het om een aanzienlijk bedrag, wat u liever achterhoudt voor het geval dat uw verhuizing onvoorziene kosten met zich meebrengt. Waarom zou u dit risico onnodig lopen? Sluit een lening af bij de bank!

Waar kan ik terecht voor een Huurwaarborg lening?

AanbiederMin. BedragMax. BedragGratis simulatie (TIP!)
Cetelem€ 1.200€ 75.000Gratis simulatie maken >>
Auxifina€ 1.501€ 75.000Gratis simulatie maken >>

Aanbieders voor Lening Huurwaarborg VergelijkenTIP VAN DE REDACTIE: Door in de tabel hierboven verschillende aanbieders te vergelijken kan je best veel besparen. Hou niet alleen rekening met de rente, maar ook met de dossierkosten die in rekening gebracht kunnen worden. Aan het einde van de rit kan dat een groot verschil maken.

Uw bank & de huurwaarborg

De overheid verplicht banken niet alleen om de huurwaarborg aan u te lenen, maar verbiedt hen daarnaast ook om daarover rente te berekenen. Dat bent u van uw bank niet gewend, dus profiteer van deze mogelijkheid. Zorg dat u niet bij die 60% hoort. Belangrijk: Soms kan het wel voorkomen dat hier dossierkosten in rekening gebracht worden. Daarom blijft het erg belangrijk om altijd verschillende aanbieders te vergelijken.

Om elk misverstand te voorkomen: we hebben het hier over elke in België gevestigde bankinstelling. De wet verplicht hen allen om uw verzoek om krediet voor een huurwaarborg te honoreren, wat betekent dat deze huurwaarborg nooit een reden hoeft te zijn om niet naar uw (droom)woning te verhuizen.

Het is úw lening, niet die van de verhuurder

Uw (toekomstig) verhuurder hoeft niet noodzakelijkerwijs op de hoogte gebracht te worden van de regeling die u met uw bank treft. In sommige gevallen kan het de verhuurder ontmoedigen. Aangezien u wellicht niet kapitaalkrachtig genoeg bent om naast de waarborg ook de maandelijkse huur over te maken. Een onterechte aanname, aangezien iedereen in aanmerking komt voor de renteloze lening. Bespreek dit vooraf met uw verhuurder om misverstanden te voorkomen.

Niet elke lening is een risico

Gelukkig niet. Het lenen van een geldbedrag om de huurwaarborg te kunnen afstaan aan uw (toekomstig) verhuurder wordt niet vergezeld door een onaangename rente. Zoals gezegd: er is helemaal géén rente aan verbonden. Het bedrag dat u van de bank leent wordt op uw rekening gestort. Wat u direct in staat stelt het bedrag dat u aan uw verhuurder verschuldigd bent over te boeken. Weet dat de wet de verhuurder verbiedt een contante betaling te eisen. De huurwaarborg, die maximaal gelijk mag staan aan drie maanden huur, dient binnen de contractueel vastgestelde huurtermijn aan de kredietverstrekker, de bank dus, terugbetaald te worden.

Het verkrijgen van de huurwaarborg kan op de volgende manieren:

  • Een bankrekening, die geblokkeerd is, op naam van de huurder waarop de bank een bedrag gelijk aan één tot drie maanden huur stort.
  • Een bedrag, overgemaakt aan de huurder, gelijk aan maximaal drie maanden huur. Met de verbintenis van de huurder om het via zijn bank middels vaste maandelijkse stortingen af te lossen.
  • Een waarborg op basis van een overeenkomst tussen het OCMW (dat namens u kan bemiddelen) en de bankinstelling. Dit voor een bedrag gelijk aan maximaal drie maanden huur.

Voordat u contact met de bank opneemt

Denkt u eraan dat uw bank lang niet zo enthousiast is als u zelf, ook al mag deze u niet afwijzen op grond van uw kredietwaardigheid of financiële situatie (in verleden, heden en toekomst). Ken uw rechten en spreek uw bank daar ook gerust op aan.

Daarnaast is het goed om voor uzelf na te gaan of u het bedrag van de huurwaarborg binnen de contractuele termijn kunt aflossen. Gangbaar is om een maandelijks bedrag af te lossen. Waardoor u aan het eind van uw huurcontract aan al uw verplichtingen voldaan zult hebben. Op die manier heeft iedereen baat gehad bij deze regeling, hoewel de bank in mindere mate. Laatstgenoemde kan overigens dossierkosten in rekening brengen, wat wel door de overheid wordt toegestaan. Deze verschillen per bank, dus win hierover tijdig informatie in.

Geld lenen voor je huurwaarborg kun je in zo goed als iedere Belgische bank. Alle grootbanken, denk aan KBC, ING, BNP Paribas Fortis en Belfius, hebben de mogelijkheid om een lening voor je huurwaarborg af te sluiten. Ben je financieel niet in staat om een lening aan te gaan, ga dan ook even ten rade bij het OCMW.

De huurwaarborg lenen: hoe?

Het aanvragen van een lening voor de huurwaardeborg is zo eenvoudig als u het zelf wilt maken. Doorgaans kiest men het liefst voor een e-mail naar de bank. Hierin dient te worden vermeld dat het gaat om een aanvraag voor krediet voor uw huurwaarborg. Plaats daarbij tevens het bedrag dat door de huurder geëist wordt. Wanneer u een kopie van de huurovereenkomst bijvoegt, vergemakkelijkt én versnelt u het aanvraagproces.

U kunt ook kiezen voor een telefonisch gesprek, of om zelf bij een vestiging van uw bank langs te gaan. De deur staat voor u open en ongeacht wat u met uw bank afspreekt is deze verplicht het bedrag aan u te lenen. En dat steeds tegen 0% rente. Haal uw voordeel uit de wet én uit uw bank. De huurwaarborg is een zorg uit het verleden, u hoeft er alleen maar naar te vragen.

Persoonlijk verkiezen we echter de laatste optie. Een simulatie via de website van verschillende aanbieders. In de tabel hierboven kun je 2 héél sterke aanbieders vergelijken. Zo hoef je niet onnodig alle aanbieders te bellen of te mailen. Je kunt meteen alles online simuleren.