Uncategorized,

Hoeveel kan ik lenen?

0
Shares

Als je een huis wilt kopen of verbouwen, is het handig als je weet hoeveel geld je kunt lenen. Dit bepaald uiteindelijk de hoeveelheid geld die je kunt uitgeven. Ook voor een kleinere lening geldt ditzelfde. Het kopen van een auto, de aanschaf van een nieuwe koelkast, een mooie reis naar een ver land, het is allemaal afhankelijk van de hoeveelheid geld die je hiervoor kunt lenen.

De invloed van het BKR

Stel, je hebt een mooie auto op het oog, maar je hebt niet genoeg geld om deze aan te schaffen. Je gaat naar de bank en vraagt een lening aan, maar volgens het BKR ben jij niet in staat deze hoeveelheid geld inclusief rente, binnen een bepaalde tijd terug te betalen. Daar gaat je droom van die mooie auto, maar het redt jou tevens van een heleboel narigheid die je zou hebben gehad, als je de lening wel zou hebben afgesloten. Een mooie auto is leuk, maar als je tevens rondzwemt in de zorgen omtrent het terugbetalen van de lening, dan is die auto meteen een stukje minder interessant. Via het BKR worden jij en de bank dus beide behoed voor nare gevolgen.

Hoeveel kan ik lenen in mijn situatie?

  • De hoeveelheid die je kunt lenen hangt af van een aantal factoren:
  • De hoeveelheid die je wilt lenen
  • Je situatie, wat betreft je huwelijkse staat en of je kinderen hebt
  • Het inkomen wat je ontvangt en de regelmaat en zekerheid hiervan
  • Je woonsituatie

Al deze zaken hebben betrekking op het maximale bedrag wat jij kunt lenen. De zekerheid om iedere maand loon te ontvangen waarmee je de lening kunt terugbetalen, is natuurlijk erg belangrijk. De vraag ‘hoeveel kan ik lenen?’ hangt hier zeer nauw mee verweven. Daarbij is het ook belangrijk te weten of je al eerder geld geleend hebt en of je nog schulden hebt staan. In dat laatste geval zijn je vaste lasten hoger dan normaal waardoor terugbetalen van een (extra) lening lastiger wordt. Hoe onzekerder je situatie is wat betreft een vast loon en vaste lasten, hoe onzekerder het is om geld te lenen.

Hoeveel kan ik lenen voor het doel wat ik voor ogen heb?

Het verbouwen van een huis kost meer geld dan een leuke vakantie. Tenminste, over het algemeen wel. Het maximaal te lenen bedrag is ook afhankelijk van het doel wat je hebt voor het geld. Voor het verbouwen van een huis kun je een stuk meer geld lenen, dan voor die vakantie die je nog graag wilt doen. Met een verbouwing zorg je meestal ook voor een waardevermeerdering van je huis, dus voor het vermeerderen van je vermogen. Bij een vakantie maak je enkel geld op (in ruil voor mooie herinneringen en belevenissen). Voor een bank weegt dat ook hard mee. Iemand die zijn of haar vermogen verhoogt door het geld te lenen, is natuurlijk ook eerder in staat om het geld terug te betalen.