Bankinfo.be

Autoverzekering vergelijken

In onderstaande tabel kan je eenvoudig alle Belgische autoverzekeringen vergelijken. We vergelijken kosten en dekkingen van de autoverzekering. Om nog meer details over de autoverzekering te weten te komen, klik je door via de knop. Bij de verzekeraar kan je je autoverzekering simuleren. Met het autoverzekering berekenen krijg je een simulatie van alle kosten.

VerzekeraarVerzekeringenPremieBijstand ongevalVervangwagenWeinig KMsCO2 voordeelJoker eerste ongevalDigitaalTelefonisch
Logo Belfius Direct Verzekeringen– Burgelijke Aansprakelijkheid (BA)
– Kleine Omnium
– Full Omnium
€450JaNeeTerugbetalingNeeJaJaJaMeer info
Logo van verzekeraar Yuzzu– Burgelijke Aansprakelijkheid (BA)
– Mini Omnium
– Omnium Essentium
– Full Omnium
€463,55JaNee< 2.500 KM = 50% korting 35% kortingJaJaJaMeer info
Logo van DVV verzekeringen– Burgelijke Aansprakelijkheid (BA)
– Mini Omnium
– Full Omnium
SimulerenJaJa< 10.000 KM = 10% korting Tot 20% kortingJaJaJaMeer info

Waarom autoverzekering?

Een autoverzekering zorgt er voor dat de schade die je hebt berokkend aan anderen bij een ongeval gedekt is. De verzekering zal de slachtoffers betalen voor eventuele stoffelijke en fysieke schade.

Welke autoverzekering is verplicht?

De burgerlijke aansprakelijkheid (BA) autoverzekering is verplicht. Slachtoffers van een ongeval worden door deze verzekering schadeloos gesteld. Bijvoorbeeld een fietser, een voetganger of een passagier. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid dekt fysieke en morele schade en ook stoffelijke schade. Bijvoorbeeld materiële schade aan goederen zoals een auto of een fiets. Verzekeraars plaatsen een maximum grens op de stoffelijke schade, maar de terugbetaling voor lichamelijke schade is onbeperkt.

Autoverzekering waar moet je op letten?

Als je autoverzekeringen gaat vergelijken is het goed om te weten waar je precies op moet letten. De autoverzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal niet sterk verschillen tussen verzekeraars omdat de overheid een modelovereenkomst oplegt. Je zal de autoverzekering vergelijken op prijs, maar de goedkoopste autoverzekering is niet altijd de beste. Op de volgende aspecten letten is de moeite waard.

Waarborgen

Welke waarborgen of dekkingen zijn inbegrepen in het verzekeringscontract? De waarborgen zijn de risico’s waarvoor je beschermd bent en ze vormen de basis van de verzekering. Bij de autoverzekering BA is de basis van het contract bij alle verzekeraars hetzelfde. De minimumwaarborg is namelijk wettelijk verplicht. De verzekeringen kunnen wél verschillen in aanvullende waarborgen zoals pechverhelping, vervangwagen en franchise.

Korting gereden kilometers

Soms geeft de verzekeraar een korting als je een maximum aantal kilometers per jaar rijdt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de Kilometer verzekering van Belfius Direct Verzekeringen. De totale premie bestaat dan uit een basispremie en een variabele premie gebaseerd op jouw inschatting van je jaarlijkse kilometers. Rijd je uiteindelijk minder dan je inschatting? Dan krijg je een terugbetaling van de verzekeraar.

Pechverhelping

Belangrijk om op te letten is de bijstand bij ongevallen. Meestal is bijstand bij een ongeval inbegrepen, maar niet wanneer je auto in panne valt. Verzekeraars bieden verschillende bijstandsformules aan.

Vervangwagen

Krijg je een vervangwagen bij een ongeval in België? Dat is natuurlijk erg handig. Hoelang je de vervangwagen mag gebruiken kan verschillen. Controleer ook of het contract je verplicht om bij een erkende hersteller te gaan om recht te hebben op een vervangwagen.

Franchise

Bij een autoverzekering BA is er geen franchise. Maar let op, in uitzonderlijke gevallen wel. Bijvoorbeeld voor jonge bestuurders of indien je al vaker ongevallen hebt gehad.

Premie evolutie

De jaarlijkse premie evolueert afhankelijk van of je een schadegeval hebt gehad het afgelopen jaar of niet. Vroeger was er het uniforme bonus-malussysteem, maar nu heeft elke verzekeraar zijn eigen systeem. Het is goed om te weten hoe de verzekeraar de premie aanpast na een jaar met of zonder schadegeval.

Brandstof

Sommige premies van autoverzekeringen worden beïnvloed door de CO2-uitstoot van de wagen. Meer ecologische voertuigen zoals een elektrische wagen krijgen dan een premiekorting terwijl de premie voor een dieselwagen duurder zal zijn.

Beperkingen

De waarborgen in het contract zijn verzekerd onder voorwaarden. Er zijn vaak limieten en beperkingen. Het is goed om deze te kennen tijdens het vergelijken. Bijvoorbeeld een maximale tussenkomst, niet verzekerd zijn bij opzettelijke schade, franchise of niet verzekerd zijn bij een ongeval omwille van grove nalatigheid (dronkenschap, ongeldig rijbewijs).

Service

Het is belangrijk dat wanneer je een schadegeval hebt, de verzekeraar een service biedt die het schadegeval goed afhandelt. Kan je bijvoorbeeld het schadegeval gemakkelijk indienen, wordt het snel afgehandeld, wordt de tussenkomst snel uitbetaald en word je voldoende op de hoogte gehouden.